ANBI

Statutaire Naam:
Stichting Haarlem Vinyl
ANBI-Status:
Stichting Haarlem Vinyl staat bij de Belastingdienst geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

RSIN of fiscaal nummer: 863856160

KVK: 86085778
Jaarverslagen en financiële verantwoording: nog niet beschikbaar. Begroting is terug te lezen in het beleidsplan

Postadres: Nijverheidsweg 36, 2031 CP, Haarlem 

Telefoon: +31 (23) 5511115
Website: www.haarlemvinylfestival.com
Algemeen mailadres: info@haarlemvinylfestival.com
 

Doelstelling/Missie:
Haarlem als podium

Haarlem Vinyl Festival heeft als doel om vinyl cultuur in brede zin een podium te bieden, evenals artiesten uit binnen- en buitenland, van opkomend en afkomstig uit Haarlem tot aan internationaal en wereldwijd bekend. Ook het bieden aan een plek van andersoortig creatief makers uit de stad is een belangrijk onderdeel van het festival.

Een boost voor Haarlem

Met het wereldwijd unieke festival concept wil de festivalorganisatie Haarlem cultureel op de kaart zetten in binnen en buitenland en zorgen voor een culturele en economische boost voor de stad en haar makers en ondernemers.

Verbinden

Haarlem Vinyl Festival zal Haarlem jaarlijks drie dagen omtoveren tot een cultureel en verbindend evenement met internationale allure, waarbij de stad van centrum tot Waarderpolder en van Noord tot Schalkwijk opleeft en vinyl cultuur zal ademen. Door het 'open source platform- model verbindt het festival allerlei verschillende instellingen, organisaties, bedrijven en makers binnen Haarlem aan eenzelfde evenement, dat verspreid door de stad en in de verschillende stadsdelen plaatsvindt.

Bestuurssamenstelling:
Stichting Haarlem Vinyl kent een voorzitter, Edwin van Balken, penningmeester, Manon Costa, directeur, Richard Zijlma, secretaris, Anouk Rijnders en algemeen bestuurslid Jolanda Beyer.

Bestuur:
Ontvangt geen vergoeding of vakantiegeld.
 

 

Over Haarlem Vinyl Festival


Haarlem Vinyl Festival is een jaarlijks terugkerend en weekend durend 'vinyl culture festival' in Haarlem met internationale allure, waarvan de eerste editie plaatsvindt in het weekend van 29 en 30 september en 1 oktober 2023. Het festival staat helemaal in het teken van vinyl en haar cultuur; van concerten tot cover art exposities en van conferentie tot platenbeurs. Vinyl cultuur krijgt in brede zin een podium, inclusief muzikanten en andere soorten makers. Met het wereldwijd exclusieve concept 'Haarlem Vinyl Festival' willen de initiatiefnemers festivalbezoekers op een laagdrempelige manier onderdompelen in de uitgebreide cultuur en historie, die vinyl rijk en Haarlem een impuls geven alsmede cultureel op de kaart zetten in zowel binnen- als buitenland, en daarbij de (culturele) potentie die de stad heeft meer benutten.

Door wie

Haarlem Vinyl Festival vindt verspreid door de stad plaats en opereert in samenwerking met verschillende culturele instellingen, bedrijven en organisaties uit de stad binnen een 'open source platform' -model. Dit model houdt in dat bedrijven en organisaties in de stad zich kunnen aansluiten bij het festival en, binnen de artistieke- en huisstijl kaders van Haarlem Vinyl Festival, zelf aan de slag kunnen met de invulling van hun deelname en programmering. Denk hierbij aan podia, cafés en platenzaken, maar ook kledingwinkels, galeries en koffietentjes.

Voor wie

Haarlem Vinyl Festival is er voor iedereen; voor zowel de vinyl liefhebber als voor muziekprofessionals. Voor de toevallige passant en voor de echt cultuursnuivers, voor Haarlemmers en voor publiek vanuit de rest van de regio, het land en zelfs daarbuiten. Door het diverse en creatieve programma verspreid door de stad, waar o.a. concerten, een platenbeurs en een conferentie met nationale en internationale sprekers onderdeel van zijn, is er niet alleen een wereldwijd uniek concept geboren, maar ook een evenement met voor ieder wat wils. Door het betrekken van al die verschillende organisaties en bedrijven, zullen vele ondernemers, instellingen en makers in de stad met elkaar verbonden worden en ook de vruchten plukken van Haarlem Vinyl Festival, zowel in de vorm van exposure als financieel.

Vinyl is niet aan te slepen en is populairder dan ooit, zo blijkt uit de grote en groeiende vraag vanuit artiesten en luisterend publiek en de lange wachtlijsten voor het drukken van platen. In 2020 bracht de verkoop van vinyl wereldwijd voor het eerst meer op dan de verkoop van cd's, 17,1 miljoen euro tegenover 16,9 miljoen, en die populariteitstrend zet gestaag door. In 2008 werd de best verkochte plaat dat jaar (In Rainbows van Radiohead) nog 1,9 miljoen keer verkocht. In 2021 stond de teller voor de best verkochte plaat op 41,72 miljoen keer, met de eer aan Adele met album '30'.

Vinyl spreekt ontzettend veel verschillende doelgroepen aan; van de trouwe verzamelaar, die al sinds de jaren '60 platen koopt, tot de nieuwe generatie tieners, die vinyl koopt van hedendaagse artiesten, maar ook de oude pareltjes weet te vinden. Van boomer tot tiener omarmt men dit bijzondere en daarmee verbindende product, waar zoveel over te vertellen is en waar een hele cultuur, inclusief tal van subculturen, achter schuilt. Daarom zal het festival veel verschillende soorten mensen van verschillende leeftijden en achtergronden aanspreken.

Haarlem Vinyl Stad

Haarlem e.o. kent een zeer rijke geschiedenis op het gebied van vinyl en popmuziek- en cultuur. Al in de jaren '60 waren er verschillende vinyl fabrieken en labels in de stad. En nog altijd is de Spaarnestad een belangrijke speler als het aankomt op vinyl en popmuziek. De grootste platenperserij van Europa, Record Industry is er gevestigd en begon ooit in 1958 als Artone. Ook hebben vele opkomende en gevestigde muzikanten, met landelijke bekendheid en daarbuiten, er hun standplaats en/ of oorsprong.

Met Haarlem Vinyl Festival wil de organisatie dan ook niet alleen vinyl cultuur een podium geven, maar ook zorgen voor meer bekendheid aan deze culturele rijkdom en zorgen voor een boost voor de Haarlemse muziekscene, cultuur en economie en Haarlem cultureel op de kaart zetten in zowel binnen- als buitenland.